tirsdag 2. desember 2008

Det moderne prosjektet
Det moderne prosjektet er en lang prosess som startet på 1500-1600 tallet. Folk var mer og mer interessert i vitenskap, og ønsket å tenke revolusjonerende og nytt, og var ofte inspirert av den franske og den industrielle revolusjonen. Samfunnet ble mer og mer modifisert, og sakte nærmet seg det samfunnet vi lever i 2008.
Her er noen av det mest kjente personen som bidro til denne utviklingen av samfunnet på denne tiden.

John Locke er en engelsk filosof, som var den første av be britiske empiristene. Han var en veldig innflytelsesrik opplysningstenker og en stor bidragsyter til liberalismen. Også innenfor politikken hadde tankene og ideene hans stor innvirkning. Han var den som startet å tenke på det moderne samfunnet, og var banebrytende for opplysningstiden, som handlet om maktfordeling, menneskerettighetene og folkesuvereniteten.
Jean- Jacques Rousseau er en filosof fra opplysningstiden. Han flyttet tidelig hjemmefra, og velde som gravør, musiker og komponist. Han skrev også en selvbiografi som senere er kjent som litteraturens med åpenhjertige selvbiografi.
Det har vært mange spørsmål om Jean- Jacques Rousseaus psykiske helse. Han hadde 5 barn som han plasserte på barnehjem fordi han ikke trodde han kunne gi barna den oppveksten de fortjente. Men han skal ha vært en veldig kjærlig person likevel, noe som fremgår i en av bøkene hans.
Han var i også tilhenger av den naturlige, og mente at det moderne samfunn ødela. Tankene hans tok utgangspunkt i folkesuverenitet og folkestyre, noe som senere ble grunntanken i den franske revolusjon.


Volitaire var en fransk forfatter, historiker, dramatiker og samfunnskritiker. Han var en sto opplysningsfilosof som kjempet for ytringsfriheten og menneskerettighetene. Han har veldig stor betydning for samtiden og ettertiden sin. Dette har ikke vært så mye pga verkene sine som det har vært pga sin tro på fornuften, toleransen og frihet.


Denis Diderot er en forfatter og filosof fra Frankrike, som er mest kjent for å ha skrever Encyklopedien sammen med Jean d'Alembert. Det ble totalt på 17 bind, og innholdt all den fakta og kunnskapen de hadde i denne tiden. Denis Diderot ønsket og fremme opplysningstidens tanker og ideer og dette var grunnlaget til Encyklopedien, der for det meste han og Jean d'Alembert skrev, men også andre kjente forfattere.


Ludvig Holberg sies trolig å være den største nordiske forfatteren fra 1700-tallet. Han skrev i likhet med mange andre forfattere mye ironi og samfunnskritikk. Mest kjent er han for komediene sine, og hans syn på at barna skulle få en god utdanning med mye språk, geografi og historie. I komediene var det mye humor, men bak humoren lå det som oftest mye samfunnskritikk.



Henrik Wergeland kom fra Kristiania, og blir regnet som den mest kjente forfatteren fra romantikken. Han var inspirert av opplysningstidens tanker om religionsfrihet og toleranse og den franske revolusjonen, dette var det vi kalte ”venstreromantikken”. Han jobbet mye med viktige saker så å avskaffe jødeparagrafen fra Grunnloven.


Charles Darwin er mest kjent for boken, Om artenes opprinnelse i 1859, der han beskrev dyr og menneskers utvikling. Den besto av at kun de sterkeste individene overlevde, og at det alltid hadde vært slik. Men naturforskeren møtte stor motstand fra folket, etter å ha kommet ut med denne boken. Dette var fordi den stred totalt med den bibelske fortellingen.


Disse kjente personene, har alle bidratt til å videreutvikle samfunnet. Mye av det de gjorde og skrev er for oss ikke noe rart eller oppsiktsvekkende, men grunnen til at vi tolererer de fleste meningene og tankene de kom med er at de en gang kom med dem og har modernifisert samfunnet vårt til slik det er i dag. Den gangen de kom med tankene og ideene var det ofte ikke så lett å bli hørt eller tatt alvorlig. Jeg synes det har gjort en stor jobb for samfunnets utvikling, både nå og i sin tid, og de burde bli husket for dette.

Ingen kommentarer: